Hiljaisuus-residenssi

 
23798712_10155979486696940_981356466_o.jpg

Hiljaisuus-residenssi on esittäviin taiteisiin keskittyvä monitaiteinen ja kansainvälinen taiteilijaresidenssi. Hiljaisuus-residenssi ei rajaa mitään taiteenlajia ulkopuolelleen, mutta tukee ensisijaisesti monitaiteista ja esittävän taiteen lajien rajapinnoilla liikkuvaa työskentelyä, nykysirkuksen projekteja sekä pohjoisten alueiden taiteilijoiden välistä yhteistyötä. Residenssitaiteilijat valitaan avoimen haun kautta.

Hiljaisuus-residenssi toimii vuonna 2018 toukokuusta marraskuuhun poislukien Hiljaisuus-festivaalin ajankohta kesäkuussa.

Hiljaisuus-residenssi tarjoaa esittäville taiteille soveltuvan työskentelytilan Kaukosen työväentalolla eli Tökärillä. Kaukosen kylä sijaitsee Kittilässä Ounasjoen varrella, kauniin ja puhtaan luonnon keskellä, mistä syystä Hiljaisuus-residenssi tarjoaa erityiset puitteet taiteelliseen työskentelyyn keskittymiseen, muusta päivittäisestä työstä ja kaupunkielämän kiireisestä rytmistä irrottautumiseen. Taiteilijoita rohkaistaan hyödyntämään Kaukosen kylän vanhojen rakennusten ja kauniin luonnon tarjoamia paikkoja inspiraation lähteenä ja esityspaikkoina. Residenssitaiteilijoilta odotetaan korkeaa taiteellista tasoa sekä mielenkiintoa residenssityöskentelyn aikaista yleisötyötä kohtaan. 

Residenssitaiteilijoiden valintoja ohjaa ensisijaisesti hakijan projektin tarpeiden ja  Hiljaisuus-residenssin tarjoamien  fasiliteettien yhteensovittaminen.  Valinnoissa pyritään tasapuolisuuteen nuorten aloittelevien taiteen ammattilaisten ja jo kokeneempien tekijöiden välillä. Valinnoissa painotetaan myös taiteidenvälisyyttä ja vakiintuneiden esittävän taiteen lajien rajapinnoilla liikkuvia projekteja.

 

Residenssiin hakeminen:

Haku Hiljaisuus-residenssiin on päättynyt. Hakijoille on ilmoitettu valinnoista sähköpostitse viikolla 10. Residenssitaiteilijat ja -työryhmät julkaistaan tällä sivulla kevään aikana. 

Hakeminen Hiljaisuus-residenssiin tapahtuu vapaamuotoisella hakemuksella sähköpostitse. Hakemukseen liitetään työsuunnitelma, toive ajankohdasta ja residenssijakson pituudesta, työryhmän tiedot (henkilömäärä ja työryhmän jäsenten esittelyt), taiteilijan tai työryhmän toiveet residenssityöskentelyjaksolle, hakijan oma ehdotus yleisölle avoimen tilaisuuden muodoksi (demo, yleisökeskustelu, avoimet harjoitukset, työpaja, kouluvierailu tms.) sekä tieto mahdollisesta työskentelylle jo myönnetystä rahoituksesta. 

Hakemukset lähetetään osoitteeseen info@hiljaisuusfestivaali.fi.

 

Vuonna 2018 Hiljaisuus-residenssissä työskentelee 6 työryhmää:

Wilma Seppälä & Onni Toivonen: Amalgam
Amanda Kauranne & työryhmä: Keitaat/ Oases
Lauri Antti Mattila & työryhmä: Hämlet
Anne Roininen & työryhmä: Ficonary of Finnish mushrooms
Elena Kreusch (DE): articulations
Milla Koistinen & Paul Valikoski: where many birds sing
 

Valinnat ovat tehneet Hiljaisuus-residenssin suunnittelija Henna Kaikula yhdessä yhdistyksen toiminnanjohtajan Joonas Martikaisen ja tuottajan Jonna Leppäsen kanssa.

 

residenssityöskentely

Hiljaisuus-residenssi on tarkoitettu sekä kotimaisille että kansainvälisille taiteilijoille. Hiljaisuus-residenssi tarjoaa työskentelytilan yksittäiselle taiteilijalle tai työryhmälle 2-6 viikoksi kerrallaan hakemusten perusteella. 

Residenssin työskentelytilana toimii Kaukosen työväentalon 7,9m*9,6m sali, jonka korkeus on 4,46m. Tilassa on tarvittaessa tanssimatot, yksi ilmakiinnityspiste, harjoituskäyttöön soveltuva valo- ja äänitekninen laitteisto, jooga-/akrobatiamatot. Työväentalon lämpiötila on myös residenssitaiteilijoiden käytössä. 

Residenssitaiteilijoiden käyttöön tarjotaan Kaukosen työväentalon yhteydessä sijaitseva asunto 1-3:lle henkilölle, vuodevaatteet, suihku- ja wc-tilat, pyykinpesumahdollisuus, internetyhteys sekä keittiö. Tarvittaessa pientä lisäkorvausta vastaan voidaan sopia kuljetuksista ja muun hankittavan kaluston tai tarpeiston hankinnasta sekä lisämajoitustiloista. 

Residenssityöskentelyn aikana toteutetaan jokin yleisölle avoin tilaisuus taiteilijoiden kanssa ennalta sovitulla tavalla. Avoin tilaisuus voi olla esimerkiksi taiteilijatapaaminen, keskustelu, demo-esitys, työpaja tai kouluvierailu. Residenssin henkilökunta toimii apuna yleisötapahtumien järjestämisessä, tarvikkeiden hankkimisessa, ympäristöön tutustumisessa sekä linkkinä residenssitaiteilijoiden ja paikallisten kylän asukkaiden välillä. 


Hiljaisuus-residenssitoiminta käynnistettiin vuonna 2015, jolloin se oli pääasiassa Hiljaisuus-festivaalin yhteydessä tapahtuvaa valittujen taiteilijoiden ja työryhmien taiteellisen työn mahdollistamista. Vuonna 2016 yhdistys vuokrasi Kaukosen kylän työväentalon käyttöönsä kymmeneksi vuodeksi järjestöyhdistys Pohjanpalolta. Tästä alkaen residenssitoiminta on keskitetty Kaukosen työväentaloon. Vuonna 2017 käynnistettiin residenssitoiminnan kehittämishanke, joka jatkuu vuoden 2018 loppuun asti. Kehittämishankkeen aikana kerätään kokemuksia residenssin toimivuudesta ja kunnostetaan tilaa entistä paremmin taiteellisen työskentelyn tarpeita vastaavaksi. Residenssi on kehittämishankkeen aikana taiteilijoille maksuton. 

Vuonna 2018 Hiljaisuus-residenssiin valittavien työryhmien ja taiteilijoiden määrä riippuu residenssin ylläpitoon ja kehittämiseen myönnettävästä rahoituksesta.

Lisätietoja residenssitoiminnasta: info@hiljaisuusfestivaali.fi.

 

Residenssitaiteilijat 2018

 
 
 Kuvassa: Wilma Seppälä ja Onni Toivonen Kuva: Laura Toropainen

Kuvassa: Wilma Seppälä ja Onni Toivonen
Kuva: Laura Toropainen

Wilma Seppälä & Onni Toivonen
Teos: Amalgam
Työskentelyjakso: 24.6.-8.7.2018

Yleisölle avoin tilaisuus: 7.7. klo 18

Hiljaisuus-residenssissä työskentelee jaksolla 24.6.-8.7.2018  tanssija Wilma Seppälä ja jonglööri Onni Toivonen työstäen uutta tanssia ja jongleerausta yhdistävää Amalgam-teosta. 

Amalgam on teos tanssin ja jongleerauksen yhteentörmäyksestä. Teoksessa jongleeraus ja tanssi kohtaavat toisiinsa syntyneen kiinnostuksen myötä ja tutkivat, millaista liikkeellistä yhteistyötä taidemuotojen rajapinnoilla syntyy. Miten rajoilla leikitään?

Wilma Seppälä valmistui tanssijaksi joulukuussa 2017 Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Outokummun nykytanssin koulutuksesta. Syksyllä 2018 hän jatkaa opiskelua Tukholman Danshögskolanin Dance Performance-linjalla. Syksyllä 2017 Seppälä esiintyi Tampereen Liikelaiturilla toteutetussa Niina Rajaniemen teoksessa CAYA (Come As You Are) ja toimi kahden kuukauden ajan koreografi Katrín Gunnarsdottírin assistenttina Islannin Reykjavikissa. Seppälää kiinnostaa liike-energian hyödyntäminen ja haltuunotto, liikkeestä kumpuava komiikka, monimuotoinen esiintyjyys sekä monitaiteelliset produktiot.

Onni Toivonen on Tampereen Sorin Sirkuksen kasvatti. Hän opiskeli Tukholman Dans- och Cirkushögskolanissa, valmistuen sirkustaiteen kandidaatiksi 2016. Toivonen on esiintynyt urallaan 14:ssä eri maassa sekä Euroopan suurimmilla sirkusfestivaaleilla (mm. Festival Mondial du Cirque de Demain) soolo- ja duoteoksilla. Maaliskuun 2018 hän työskenteli Frankfurtissa Neues Teater Höchst'ssa. Toivonen oli osa 5-henkistä esiintyjäkaartia Circo Aereon teoksessa Kinema syksyllä 2017. Hänet tunnetaan korkeasta jongleerausteknisestä tasostaan ja vahvasti liikkeellisistä kolmen keilan pätkistä.

Teosta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeksus, Sirkus Faktori sekä Hiljaisuus-residenssi.

Teoksen ensimmäinen work in progress -esitys on Kaukosen työväentalolla lauantaina 7.7. klo 18.

Toinen work in progress -esitys nähdään Tampereella perjantaina  20.7. klo 17 ja lauantaina 21.7. klo 13.

 
 Kuvassa Mikko Haapoja ja Amanda Kauranne Kuvaaja: Kira Leskinen

Kuvassa Mikko Haapoja ja Amanda Kauranne
Kuvaaja: Kira Leskinen

Mikko H. Haapoja ja Amanda Kauranne
Teos: Keitaat/Oases: "Luonnon Hiljaisuus"
Työskentelyjakso: 22.7.-3.8.2018

Yleisölle avoimet tilaisuudet: to 26.7. ja to 2.8.

Työryhmä valmistelee Kittilän ja Kaukosen luonnosta ja sen äänistä kumpuavaa ääni- ja mediainstallaatioteosta, jonka työnimi on “Luonnon Hiljaisuus”. Teos on osa pohjoisesta luonnosta inspiroituvaa ääni- ja mediainstallaatiosarjaa Keitaat/Oases ja sisarteos  helsinkiläistä kaupunkiluontoa kartoittavalle projektille Oases from HEL. Työryhmään kuuluvat  muusikko, säveltäjä, sanoittaja ja sovittaja Amanda Kauranne sekä säveltäjä, muusikko, äänisuunnittelija ja mediataiteilija Mikko H. Haapoja. Kuvataitelija, valokuvaaja ja graafinen suunnittelija Kira Leskinen tallentaa teoksen syntymistä.

Työryhmä tutustuu kaksiviikkoisen residenssijakson aikana Kaukosen luontoon ja äänimaisemaan. Residenssin ja festivaalin nimen inspiroimana he tarkastelevat teoksessaan myös hiljaisuutta ja kysyvät, onko  luonto koskaan hiljaa. Taiteilijat ovat kiinnostuneita kuulemaan Kaukosen asukkaiden luontokokemuksista ja kutsuvat kaukoslaiset iltamiin Kaukosen työväentalolle työskentelyjakson alussa ja lopussa. 

“Pidämme ensimmäisen residenssiviikon alussa (to 26.7.) yleisölle avoimet iltamat, jossa nähtävillä on aiempi teoksemme Oases from HEL. Tarjoamme helsinkiläisistä yrteistä tehtyä teetä, improvisoimme musiikkia teoksen kanssa sekä pyydämme ihmisiä kertomaan luontosuhteestaan. Tilaisuus sopii ikärajattomasti kaikille. Toivomme, että paikalliset jakavat halutessaan kanssamme omia keidaspaikkojaan heitä ympäröivästä arkiluonnosta ja antavat vinkkejä siitä, missä meidän kannattaa käydä inspiroitumassa luonnosta. Arkiluonnon kartoituksen osana kysymme, miltä hiljaisuus kuulostaa ja mitä hiljaisuus merkitsee paikallisille. Saamiemme neuvojen perusteella teemme kuvaus- ja äänitysmatkoja ympäröivään luontoon ja koostamme tästä uuden teososan kahdelle videoprojektorille ja stereoäänimaisemalle. Toisen viikon lopulla (to 2.8.) järjestämme uudet iltamat ja esitämme katkelmia äänittämästämme materiaalista. Kysymme yleisöltä, miten heidän arkiluontonsa näkeminen installaatiomuodossa vaikuttaa - muuttaako se esimerkiksi suhtautumista totuttuun maisemaan? “

Yleisö on tervetullut tapaamaan taiteilijoita ja tutustumaan heidän teoksiinsa torstaina 26.7. klo 18.00 ja torstaina 2.8. klo 18.00 Kaukosen työväentalolle. 

 
Noora Dadu, Photo by Hanna Ahti

Hanna Ahti, Noora Dadu, Lauri Antti Mattila ja Tatu Nenonen
Teos: HÄMLET
Työskentelyjakso: 6.-19.8.2018

Yleisölle avoin tilaisuus: 15.8. klo 18.30

Elokuussa Hiljaisuus-residenssissä työskentelee monialainen työryhmä, joka työstää vastateosta Shakespearen Hamlet-näytelmälle. Työrymään kuuluvat ohjaaja Lauri Antti Mattila, näyttelijä Noora Dadu, tanssija Hanna Ahti ja äänisuunnittelija Tatu Nenonen, lisäksi ryhmään kuuluu kuvataitelija Jaana Laakkonen, joka ei ole mukana Kaukosessa Hiljaisuus-residenssi työskentelyjaksolla.

Tatu Nenonen, Lauri Antti Mattila, Photo by Hanna Ahti

Hämlet on vastakuva ja jälkikirjoitus Shakespearen Hamlet-näytelmään. Se on esitys siitä ja sille, mikä Hamletista jää puuttumaan, mikä siinä on poissaolevaa. Esitys levossa, esitys hitaaseen ja intiimiin, requiem Hamletin muistolle. Haluamme avata ja perustaa Hamletille vastaisen näyttämön ja subjektin logiikkaa. Lähtökohtana on hellittäneen, huokoisen ja aukinaisen vaihtoehdon luominen Hamletin puristeiselle, pakotetulle ja vaihtoehdottomalle maailmalle.

Yleisö pääsee tutustumaan residenssityöskentelyn hedelmiin keskiviikkona 15.8. klo 18.30. Yleisöä pyydetään ilmottautumaan sähköpostitse  lauriantti.mattila@gmail.com, mutta myös ilman ilmottautumista saa osallistua.
 

 
Fictionary of Finnish Mushrooms_Fanny Felicia Svanberg_1.jpg

Janne Hast, Jaakko Laitinen, Fanny Felicia Svanberg sekä Anne ja Marko Roininen
Teos: Fictionary of Finnish Mushrooms
Työskentelyjakso: 20.8.-2.9.

Yleisölle avoin tilaisuus:
Ti 28.8. klo 16

Kuvittajasta, kuvataiteilijasta, muusikoista, äänisuunnittelijasta, sanoittajasta ja säveltäjistä koostuva työryhmä työskentelee Hiljaisuus-residenssissä elokuun lopussa. Työryhmä suunnittelee tapahtumallista kokonaisuutta, mystistä luonnontieteellistä museota, joka esittelee entuudestaan tuntemattomia sienilajeja ja eliöitä. Toteutuessaan se sijoittuu Suomen ja Ruotsin väliselle rajaseudulle kaupunki- tai maaseutuympäristöön. Sen keskiössä on pseudotieteellinen todellisuus, joka koostuu ennestään tuntemattomista, luonnossa kasvavista eliöistä ja sienistä.

Kokonaisuus sai alkunsa, kun pitkään Suomessa asunut kuvittaja, ruotsia äidinkielenään puhuva Fanny Svanberg leikitteli suomenkielellä ja keksi sanoja, jotka kuullostavat sienilajikkeilta. Ryhmässä sienille ryhdyttiin suunnittelemaan kirjallisia kuvauksia, installaatiomuotoja ja äänimaisemia. Syntyi pohja teokselle, jonka tavoitteena on houkutella mielikuvittelemaan, tunnistamaan monimuotoisuutta, sekä eliöiden keskinäistä kommunikaatiota. Teos rohkaisee leikkimään kielellä, jota ei osaa.  Se opettaa salakavalasti medialukutaitoa tuomalla mielikuvituksellista sisältöä luotettavana pidettyyn asiatekstin muotoon käärittynä. Toteuttava installaatio jäljittelee pinnallisesti museota, mutta on sisällöllisesti täyttä fantasiaa.

Työryhmän jäsenet Janne Hast, Jaakko Laitinen, Fanny Felicia Svanberg sekä Anne ja Marko Roininen ovat työskennelleet esitystaiteen, musiikin, sanataiteen ja visuaalisen taiteen, performanssin, pedagogian ja tapahtumatuotannon alueilla. 

Lisätietoja työryhmästä:
Fanny Felicia Svanberg
densvartaon.blogspot.fi
Anne Roininen
anneroininen.com
Jaakko Laitinen, Marko Roininen, Janne Hast
www.mrjaakko.com

Yleisölle avoin tilaisuus järjestetään Kaukosen työväentalolla tiistaina 28.8. klo 16-19. Tervetuloa!

"Yleisölle avoin tilaisuus on installaatiomuotoinen mystinen luonnontieteellinen museo, joka esittelee moniaistisen kokonaisuuden tuntemattomia sienilajikkeita. Installaatio sijoittuu saliin, ehkä kahvion puolelle ja kahteen pikkuhuoneeseen eteisen molemmin puolin. Pikkuhuoneisiin ei kuitenkaan päästetä yleisöä sisään, vaan toisesta kuuluu ääni, ja lippuluukkuhuoneessa on myyntiluukkuun heijastettu projisointi sisältä päin."

Residenssitaiteilijat 2017

 
 
Portmanteau-2-©-Luis-Sartori-do-Vale_web.jpg

Mira Ravald & Luis Sartori do Vale
Teos: Portmanteu

Mia Ravald työskentelee tanssin ja sirkuksen rajamailla korostaen musikaalisuutta ja liikkeen sulavuutta. Mira on valmistunut sirkustaiteilijaksi Lahden Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjalta vuonna 2009, päälajinaan nuorallatanssi. Tanssi on varhaisiässä aloitetun harrastuksen myötä muodostunut hänelle toiseksi ammatiksi, ja hän on kouluttautunut suomalaisten tanssikoulujen lisäksi kursseilla Euroopassa, Kuubassa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa.

Luis Sartori do Vale on kiinnostunut tutkimaan eri taidemuotojen välistä dialogia ja uudenlaista ja runollista estetiikka esittävässä taiteessa. Luis on koulutettu kuvataiteilija ja École Supérieure des Arts du Cirque -korkeakoulusta (ESAC, Belgia) valmistunut sirkustaiteilija. Kansainvälisen sirkusuran lisäksi Luis työstää kuvataideprojekteja: kuvittamista, valokuvausta ja animaatiota.
http://luis-luis.com

Portmanteu nähtiin Hiljaisuus-festivaalin avajaisissa. Lue lisää.

 
Solitude_1_Photo_Katri_Naukkarinen_web.jpg

Lauri Sallinen, Mikko Hvönen, Teo Lanerva, Libero Mureddu
Teos: Solitude

Lauri Sallinen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Manhattan School of Musicissa ja työskentelee klarinetistina laajalti eri festivaaleilla sekä mm. Uusinta Ensemblessä, MikroEnsemblessä ja norjalaisessa Ensemble Temporumissa. Viime aikoina hänen erityisenä mielenkiintonaan on ollut musiikin esityksellinen ulottuvuus.

Mikko Hyvönen on Brysselissä asuva ja työskentelevä tanssitaiteilija ja koreografi. Hän valmistui Brysselin P.A.R.T.S. –korkeakoulusta vuonna 2010 ja on sen jälkeen työskennellyt eri puolilla Eurooppaa koreografina sekä tanssijana mm. Rosas-tanssiryhmässä.

Teo Lanerva työskentelee laajalti valo- ja tilasuunnittelijana suomalaisella esitystaiteen ja musiikin kentällä. Hän viimeistelee valosuunnittelun opintojaan Taideyliopistossa.

Libero Mureddu on Suomessa asuva italialainen säveltäjä ja musiikkiteknologi, joka on opiskellut sävelystä ja pianonsoittoa Milanon G. Verdi –konservatoriossa sekä musiikkiteknologiaa Sibelius-Akatemiassa. Säveltäjänä hän on kiinnostunut erityisesti improvisaatiosta ja algoritmisestä musiikista sekä näiden yhdistämisestä.

Solitude nähtiin Hiljaisuus-festivaalin avajaisissa.

www.laurisallinen.com
www.spacetimelove.com (Mikko Hyvönen)
www.teolanerva.com
www.liberomureddu.com

 

William Thomas
Teos: S(OLO)S

William Thomas on lattia-akrobatiaan erikoistunut sirkustaiteilija. Valmistuttuaan ENACR (l’École Nationale des Arts du Cirque de Rosny-sous-Bois) ja CNAC (Centre national des arts du cirque de Chalons en Champagne) vuonna 2008 William on työskennellyt ranskalaisten ja eurooppalaisten ryhmien kanssa monitaiteisissa sirkus- ja tanssiteoksissa. Williamin työssä näkyy vaikutteita hänen aikaisemmista kuvataiteen opinnoistaan. Hänen akrobatiaansa inspiroi niin itsepuolustuslajit, stuntit, baletti, nykytanssi ja yhdistelee niistä elementtejä muun muassa kiipeilyyn, vaeltamiseen ja puunveistoon. Hän on kirjoittanut ja luonut useita esityksiä ranskalaiselle Cie BAM kollektiiville.

 

Residenssitoimintaa ovat tukeneet

 

Madetoja-säätiö