Hiljaisuus-residenssi

 

Hiljaisuus-residenssi on Hiljaisuus-festivaalin hengessä sirkus- ja musiikkivetoinen, mutta rajattoman monitaiteinen. Hiljaisuus-residenssi toimii sekä festivaalin aikana että sen ulkopuolella. Residenssi on kohtaamispaikka paitsi taiteilijoille, myös kylän ja kunnan asukkaille, ja elävöittää kylää sekä lähiseutuja.

Taiteilijoille residenssi tarjoaa rauhallisen ympäristön keskittyä taiteelliseen työskentelyyn tietyn projektin parissa, sekä inspiroitua yöttömästä yöstä, ruskasta, kaamoksesta tai hyttysten pistelystä. Residenssitaiteilijoiksi valitaan sekä uransa alussa olevia että jo pidempään alalla toimineita taiteilijoita. Kannustamme monitaiteisuuteen, taiteilijoiden välisiin kohtaamisiin ja Kaukosen kylämiljöön hyödyntämiseen. Emme rajoita hakijoita taiteenalan emmekä kiinnostuksen kohteiden mukaan.

Residenssin suunnittelijat ovat pitkän linjan taiteilijoita ja tuottajia nykysirkuksen, teatterin ja musiikin aloilta. Tekijöitä yhdistää paitsi pitkä ura ja laajat taiteilijaverkostot myös ehtymätön kiinnostus oman alan rajapintojen tutkimiseen ja muiden taidealojen suuntaan kurottamiseen.

Residenssiin hakeminen:

Residenssitaiteilijat valitaan hakemusten perusteella. Valinnan tekee Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry:n residenssijaosto.

Residenssistä kiinnostuneet voivat tehdä avoimen hakemuksen osoitteeseen info@hiljaisuusfestivaali.fi

 

Festivaaliresidenssit

Festivaaliresidenssit ovat 1-4 viikkoa pitkiä työskentelyjaksoja touko-kesäkuussa, jotka päättyvät residenssin työtä esittelevään demoon Hiljaisuus-festivaalilla. Jos residenssi jatkuu seuraavana vuonna, työn ensi-ilta toteutetaan Hiljaisuus-festivaalilla (“pre-order”). Festivaaliresidensseihin haetaan taiteilijoiden ja työryhmien omia projekteja.

Kaukosen residenssit

Residenssit ovat 2-3 viikon kestoisia vuonna 2017 ja vuodesta 2018 lähtien pidempiä, kuukaudesta puoleentoista kuukauteen kestäviä työskentelyjaksoja. Valituilla taiteilijoilla ja työryhmillä on mahdollisuus syventävään työskentelyyn projektinsa parissa ja työskentely päättyy demoesityksiin. Työskentelyjaksolla on mahdollista tutustua paikalliseen ympäristöön sekä ihmisiin ja residenssiryhmiltä odotetaan jonkinlaista antia kylän tai lähiympäristön ihmisille demoesityksen lisäksi (työpaja, keskustelutilaisuus tms.). Kaukosen residenssijaksojen hinnoittelu tehdään projektikohtaisesti.

Residenssissä on tilaa elo-syyskuussa 2017.

Lisätietoja residenssitoiminnasta: info@hiljaisuusfestivaali.fi.

 

Residenssitaiteilijat 2017

 
 

Mira Ravald & Luis Sartori do Vale
Teos: Portmanteu

Mia Ravald työskentelee tanssin ja sirkuksen rajamailla korostaen musikaalisuutta ja liikkeen sulavuutta. Mira on valmistunut sirkustaiteilijaksi Lahden Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjalta vuonna 2009, päälajinaan nuorallatanssi. Tanssi on varhaisiässä aloitetun harrastuksen myötä muodostunut hänelle toiseksi ammatiksi, ja hän on kouluttautunut suomalaisten tanssikoulujen lisäksi kursseilla Euroopassa, Kuubassa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa.

Luis Sartori do Vale on kiinnostunut tutkimaan eri taidemuotojen välistä dialogia ja uudenlaista ja runollista estetiikka esittävässä taiteessa. Luis on koulutettu kuvataiteilija ja École Supérieure des Arts du Cirque -korkeakoulusta (ESAC, Belgia) valmistunut sirkustaiteilija. Kansainvälisen sirkusuran lisäksi Luis työstää kuvataideprojekteja: kuvittamista, valokuvausta ja animaatiota.
http://luis-luis.com

Portmanteu nähdään festivaalin avajaisissa. Lue lisää.

Portmanteau-2-©-Luis-Sartori-do-Vale_web.jpg
Solitude_1_Photo_Katri_Naukkarinen_web.jpg

Lauri Sallinen, Mikko Hvönen, Teo Lanerva, Libero Mureddu
Teos: Solitude

Lauri Sallinen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Manhattan School of Musicissa ja työskentelee klarinetistina laajalti eri festivaaleilla sekä mm. Uusinta Ensemblessä, MikroEnsemblessä ja norjalaisessa Ensemble Temporumissa. Viime aikoina hänen erityisenä mielenkiintonaan on ollut musiikin esityksellinen ulottuvuus.

Mikko Hyvönen on Brysselissä asuva ja työskentelevä tanssitaiteilija ja koreografi. Hän valmistui Brysselin P.A.R.T.S. –korkeakoulusta vuonna 2010 ja on sen jälkeen työskennellyt eri puolilla Eurooppaa koreografina sekä tanssijana mm. Rosas-tanssiryhmässä.

Teo Lanerva työskentelee laajalti valo- ja tilasuunnittelijana suomalaisella esitystaiteen ja musiikin kentällä. Hän viimeistelee valosuunnittelun opintojaan Taideyliopistossa.

Libero Mureddu on Suomessa asuva italialainen säveltäjä ja musiikkiteknologi, joka on opiskellut sävelystä ja pianonsoittoa Milanon G. Verdi –konservatoriossa sekä musiikkiteknologiaa Sibelius-Akatemiassa. Säveltäjänä hän on kiinnostunut erityisesti improvisaatiosta ja algoritmisestä musiikista sekä näiden yhdistämisestä.

www.laurisallinen.com
www.spacetimelove.com (Mikko Hyvönen)
www.teolanerva.com
www.liberomureddu.com

 

William Thomas
Teos: S(OLO)S

William Thomas on lattia-akrobatiaan erikoistunut sirkustaiteilija. Valmistuttuaan ENACR (l’École Nationale des Arts du Cirque de Rosny-sous-Bois) ja CNAC (Centre national des arts du cirque de Chalons en Champagne) vuonna 2008 William on työskennellyt ranskalaisten ja eurooppalaisten ryhmien kanssa monitaiteisissa sirkus- ja tanssiteoksissa. Williamin työssä näkyy vaikutteita hänen aikaisemmista kuvataiteen opinnoistaan. Hänen akrobatiaansa inspiroi niin itsepuolustuslajit, stuntit, baletti, nykytanssi ja yhdistelee niistä elementtejä muun muassa kiipeilyyn, vaeltamiseen ja puunveistoon. Hän on kirjoittanut ja luonut useita esityksiä ranskalaiselle Cie BAM kollektiiville.

 

Residenssitoimintaa ovat tukeneet

 

Madetoja-säätiö