Hiljaisuus-residenssi

 
23798712_10155979486696940_981356466_o.jpg

Hiljaisuus-residenssi on esittäviin taiteisiin keskittyvä monitaiteinen ja kansainvälinen taiteilijaresidenssi. Hiljaisuus-residenssi ei rajaa mitään taiteenlajia ulkopuolelleen, mutta tukee ensisijaisesti monitaiteista ja esittävän taiteen lajien rajapinnoilla liikkuvaa työskentelyä, nykysirkuksen projekteja sekä pohjoisten alueiden taiteilijoiden välistä yhteistyötä. Residenssitaiteilijat valitaan avoimen haun kautta.

Hiljaisuus-residenssi toimii vuonna 2018 toukokuusta marraskuuhun poislukien Hiljaisuus-festivaalin ajankohta kesäkuussa.

Hiljaisuus-residenssi tarjoaa esittäville taiteille soveltuvan työskentelytilan Kaukosen työväentalolla eli Tökärillä. Kaukosen kylä sijaitsee Kittilässä Ounasjoen varrella, kauniin ja puhtaan luonnon keskellä, mistä syystä Hiljaisuus-residenssi tarjoaa erityiset puitteet taiteelliseen työskentelyyn keskittymiseen, muusta päivittäisestä työstä ja kaupunkielämän kiireisestä rytmistä irrottautumiseen. Taiteilijoita rohkaistaan hyödyntämään Kaukosen kylän vanhojen rakennusten ja kauniin luonnon tarjoamia paikkoja inspiraation lähteenä ja esityspaikkoina. Residenssitaiteilijoilta odotetaan korkeaa taiteellista tasoa sekä mielenkiintoa residenssityöskentelyn aikaista yleisötyötä kohtaan. 

Residenssitaiteilijoiden valintoja ohjaa ensisijaisesti hakijan projektin tarpeiden ja  Hiljaisuus-residenssin tarjoamien  fasiliteettien yhteensovittaminen.  Valinnoissa pyritään tasapuolisuuteen nuorten aloittelevien taiteen ammattilaisten ja jo kokeneempien tekijöiden välillä. Valinnoissa painotetaan myös taiteidenvälisyyttä ja vakiintuneiden esittävän taiteen lajien rajapinnoilla liikkuvia projekteja.

 

Residenssiin hakeminen:

Haku Hiljaisuus-residenssiin on päättynyt. Hakijoille on ilmoitettu valinnoista sähköpostitse viikolla 10. Residenssitaiteilijat ja -työryhmät julkaistaan tällä sivulla kevään aikana. 

Hakeminen Hiljaisuus-residenssiin tapahtuu vapaamuotoisella hakemuksella sähköpostitse. Hakemukseen liitetään työsuunnitelma, toive ajankohdasta ja residenssijakson pituudesta, työryhmän tiedot (henkilömäärä ja työryhmän jäsenten esittelyt), taiteilijan tai työryhmän toiveet residenssityöskentelyjaksolle, hakijan oma ehdotus yleisölle avoimen tilaisuuden muodoksi (demo, yleisökeskustelu, avoimet harjoitukset, työpaja, kouluvierailu tms.) sekä tieto mahdollisesta työskentelylle jo myönnetystä rahoituksesta. 

Hakemukset lähetetään osoitteeseen info@hiljaisuusfestivaali.fi.

 

Vuonna 2018 Hiljaisuus-residenssissä työskentelee 6 työryhmää:

Wilma Seppälä & Onni Toivonen: Amalgam
Amanda Kauranne & työryhmä: Keitaat/ Oases
Lauri Antti Mattila & työryhmä: Hämlet
Anne Roininen & työryhmä: Ficonary of Finnish mushrooms
Elena Kreusch (DE): articulations
Milla Koistinen & Paul Valikoski: where many birds sing
 

Valinnat ovat tehneet Hiljaisuus-residenssin suunnittelija Henna Kaikula yhdessä yhdistyksen toiminnanjohtajan Joonas Martikaisen ja tuottajan Jonna Leppäsen kanssa.

 

residenssityöskentely

Hiljaisuus-residenssi on tarkoitettu sekä kotimaisille että kansainvälisille taiteilijoille. Hiljaisuus-residenssi tarjoaa työskentelytilan yksittäiselle taiteilijalle tai työryhmälle 2-6 viikoksi kerrallaan hakemusten perusteella. 

Residenssin työskentelytilana toimii Kaukosen työväentalon 7,9m*9,6m sali, jonka korkeus on 4,46m. Tilassa on tarvittaessa tanssimatot, yksi ilmakiinnityspiste, harjoituskäyttöön soveltuva valo- ja äänitekninen laitteisto, jooga-/akrobatiamatot. Työväentalon lämpiötila on myös residenssitaiteilijoiden käytössä. 

Residenssitaiteilijoiden käyttöön tarjotaan Kaukosen työväentalon yhteydessä sijaitseva asunto 1-3:lle henkilölle, vuodevaatteet, suihku- ja wc-tilat, pyykinpesumahdollisuus, internetyhteys sekä keittiö. Tarvittaessa pientä lisäkorvausta vastaan voidaan sopia kuljetuksista ja muun hankittavan kaluston tai tarpeiston hankinnasta sekä lisämajoitustiloista. 

Residenssityöskentelyn aikana toteutetaan jokin yleisölle avoin tilaisuus taiteilijoiden kanssa ennalta sovitulla tavalla. Avoin tilaisuus voi olla esimerkiksi taiteilijatapaaminen, keskustelu, demo-esitys, työpaja tai kouluvierailu. Residenssin henkilökunta toimii apuna yleisötapahtumien järjestämisessä, tarvikkeiden hankkimisessa, ympäristöön tutustumisessa sekä linkkinä residenssitaiteilijoiden ja paikallisten kylän asukkaiden välillä. 


Hiljaisuus-residenssitoiminta käynnistettiin vuonna 2015, jolloin se oli pääasiassa Hiljaisuus-festivaalin yhteydessä tapahtuvaa valittujen taiteilijoiden ja työryhmien taiteellisen työn mahdollistamista. Vuonna 2016 yhdistys vuokrasi Kaukosen kylän työväentalon käyttöönsä kymmeneksi vuodeksi järjestöyhdistys Pohjanpalolta. Tästä alkaen residenssitoiminta on keskitetty Kaukosen työväentaloon. Vuonna 2017 käynnistettiin residenssitoiminnan kehittämishanke, joka jatkuu vuoden 2018 loppuun asti. Kehittämishankkeen aikana kerätään kokemuksia residenssin toimivuudesta ja kunnostetaan tilaa entistä paremmin taiteellisen työskentelyn tarpeita vastaavaksi. Residenssi on kehittämishankkeen aikana taiteilijoille maksuton. 

Vuonna 2018 Hiljaisuus-residenssiin valittavien työryhmien ja taiteilijoiden määrä riippuu residenssin ylläpitoon ja kehittämiseen myönnettävästä rahoituksesta.

Lisätietoja residenssitoiminnasta: info@hiljaisuusfestivaali.fi.

 

Residenssitaiteilijat 2018

 
 

Wilma Seppälä & Onni Toivonen
Teos: Amalgam
Työskentelyjakso: 24.6.-8.7.2018

Hiljaisuus-residenssissä työskentelee jaksolla 24.6.-8.7.2018  tanssija Wilma Seppälä ja jonglööri Onni Toivonen työstäen uutta tanssia ja jongleerausta yhdistävää Amalgam-teosta.  Puolituntinen sirkustanssiteos saa ensi-iltansa Tampereella heinäkuun 20. päivänä vuonna 2018.

Amalgam on teos tanssin ja jongleerauksen yhteentörmäyksestä. Teoksessa jongleeraus ja tanssi kohtaavat toisiinsa syntyneen kiinnostuksen myötä ja tutkivat, millaista liikkeellistä yhteistyötä taidemuotojen rajapinnoilla syntyy. Miten rajoilla leikitään?

Wilma Seppala & Onni Toivonen, Photo by Laura Toropainen

Wilma Seppälä valmistui tanssijaksi joulukuussa 2017 Pohjois-Karjalan Ammattiopisto Outokummun nykytanssin koulutuksesta. Syksyllä 2018 hän jatkaa opiskelua Tukholman Danshögskolanin Dance Performance-linjalla. Syksyllä 2017 Seppälä esiintyi Tampereen Liikelaiturilla toteutetussa Niina Rajaniemen teoksessa CAYA (Come As You Are) ja toimi kahden kuukauden ajan koreografi Katrín Gunnarsdottírin assistenttina Islannin Reykjavikissa. Seppälää kiinnostaa liike-energian hyödyntäminen ja haltuunotto, liikkeestä kumpuava komiikka, monimuotoinen esiintyjyys sekä monitaiteelliset produktiot.

Onni Toivonen on Tampereen Sorin Sirkuksen kasvatti. Hän opiskeli Tukholman Dans- och Cirkushögskolanissa, valmistuen sirkustaiteen kandidaatiksi 2016. Toivonen on esiintynyt urallaan 14:ssä eri maassa sekä Euroopan suurimmilla sirkusfestivaaleilla (mm. Festival Mondial du Cirque de Demain) soolo- ja duoteoksilla. Maaliskuun 2018 hän työskenteli Frankfurtissa Neues Teater Höchst'ssa. Toivonen oli osa 5-henkistä esiintyjäkaartia Circo Aereon teoksessa Kinema syksyllä 2017. Hänet tunnetaan korkeasta jongleerausteknisestä tasostaan ja vahvasti liikkeellisistä kolmen keilan pätkistä.

Teosta ovat tukeneet Taiteen edistämiskeksus, Sirkus Faktori sekä Hiljaisuus-residenssi.

 

Residenssitaiteilijat 2017

 
 
Portmanteau-2-©-Luis-Sartori-do-Vale_web.jpg

Mira Ravald & Luis Sartori do Vale
Teos: Portmanteu

Mia Ravald työskentelee tanssin ja sirkuksen rajamailla korostaen musikaalisuutta ja liikkeen sulavuutta. Mira on valmistunut sirkustaiteilijaksi Lahden Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjalta vuonna 2009, päälajinaan nuorallatanssi. Tanssi on varhaisiässä aloitetun harrastuksen myötä muodostunut hänelle toiseksi ammatiksi, ja hän on kouluttautunut suomalaisten tanssikoulujen lisäksi kursseilla Euroopassa, Kuubassa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa.

Luis Sartori do Vale on kiinnostunut tutkimaan eri taidemuotojen välistä dialogia ja uudenlaista ja runollista estetiikka esittävässä taiteessa. Luis on koulutettu kuvataiteilija ja École Supérieure des Arts du Cirque -korkeakoulusta (ESAC, Belgia) valmistunut sirkustaiteilija. Kansainvälisen sirkusuran lisäksi Luis työstää kuvataideprojekteja: kuvittamista, valokuvausta ja animaatiota.
http://luis-luis.com

Portmanteu nähtiin Hiljaisuus-festivaalin avajaisissa. Lue lisää.

 
Solitude_1_Photo_Katri_Naukkarinen_web.jpg

Lauri Sallinen, Mikko Hvönen, Teo Lanerva, Libero Mureddu
Teos: Solitude

Lauri Sallinen on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Manhattan School of Musicissa ja työskentelee klarinetistina laajalti eri festivaaleilla sekä mm. Uusinta Ensemblessä, MikroEnsemblessä ja norjalaisessa Ensemble Temporumissa. Viime aikoina hänen erityisenä mielenkiintonaan on ollut musiikin esityksellinen ulottuvuus.

Mikko Hyvönen on Brysselissä asuva ja työskentelevä tanssitaiteilija ja koreografi. Hän valmistui Brysselin P.A.R.T.S. –korkeakoulusta vuonna 2010 ja on sen jälkeen työskennellyt eri puolilla Eurooppaa koreografina sekä tanssijana mm. Rosas-tanssiryhmässä.

Teo Lanerva työskentelee laajalti valo- ja tilasuunnittelijana suomalaisella esitystaiteen ja musiikin kentällä. Hän viimeistelee valosuunnittelun opintojaan Taideyliopistossa.

Libero Mureddu on Suomessa asuva italialainen säveltäjä ja musiikkiteknologi, joka on opiskellut sävelystä ja pianonsoittoa Milanon G. Verdi –konservatoriossa sekä musiikkiteknologiaa Sibelius-Akatemiassa. Säveltäjänä hän on kiinnostunut erityisesti improvisaatiosta ja algoritmisestä musiikista sekä näiden yhdistämisestä.

Solitude nähtiin Hiljaisuus-festivaalin avajaisissa.

www.laurisallinen.com
www.spacetimelove.com (Mikko Hyvönen)
www.teolanerva.com
www.liberomureddu.com

 

William Thomas
Teos: S(OLO)S

William Thomas on lattia-akrobatiaan erikoistunut sirkustaiteilija. Valmistuttuaan ENACR (l’École Nationale des Arts du Cirque de Rosny-sous-Bois) ja CNAC (Centre national des arts du cirque de Chalons en Champagne) vuonna 2008 William on työskennellyt ranskalaisten ja eurooppalaisten ryhmien kanssa monitaiteisissa sirkus- ja tanssiteoksissa. Williamin työssä näkyy vaikutteita hänen aikaisemmista kuvataiteen opinnoistaan. Hänen akrobatiaansa inspiroi niin itsepuolustuslajit, stuntit, baletti, nykytanssi ja yhdistelee niistä elementtejä muun muassa kiipeilyyn, vaeltamiseen ja puunveistoon. Hän on kirjoittanut ja luonut useita esityksiä ranskalaiselle Cie BAM kollektiiville.

 

Residenssitoimintaa ovat tukeneet

 

Madetoja-säätiö