Sanoja matkoille hiljaisuuteen


BB6E13A8-043D-4B8A-878C-A841DD27C901.png

tapahtuma toteutetaan yhteistyössä kirjan kirjoittajien soile veijolan ja janne säynäjäkankaan kanssa.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

tilaisuus on suomenkielinen.

This event is in finnish.

Kesto
60 min

 

La 9.6. klo 12
Villa Magia


Soile Veijola ja Janne Säynäjäkangas avaavat tuoretta teostaan Matkasanakirja hiljaisuuteen ja keskustelevat yleisön kanssa hiljaisuudesta matkailun mahdollisuutena tulevaisuudessa.

Vähän on taas paljon – uusi matkasanakirja auttaa löytämään kotimaan. Matkasanakirja hiljaisuuteen on kansainvälisen kirjoittajaryhmän esitys Suomen aarteista. Omailmeinen tieto- ja taitoteos opastaa aarteiden etsintään metelittömistä paikoista ja hengenhädättömistä tilanteista. Teos johdattelee lukijansa oman maamme ja kielemme rikkauksien ajattelemiseen ja arvostamiseen.

Sata ja yksi hakusanaa käsittävässä kirjassa on reittejä, oppaat ja evästä. Se on tehty hitaaseen kulkemiseen ja hyvään olemiseen Suomessa. Oleminenkin kuuluu sen hakusanoihin, siinä missä myös vieraanvaraisuus. Muita ovat esimerkiksi avanto, luppo ja valo sekä aitous, liika ja vähä. Unohtamatta kävelyä, pulkkamäkeä, kalastusta, mustikoita, nuotiota ja nukkumista. Ja tietysti puhutaan saunasta. Valmistaudutaan olemaan valmistautumatta, tapahtuipa mitä hyvänsä.

Kotimaan uuteen löytämiseen sopiva teos ottaa herätteitä myös espanjalaisilta, japanilaisilta, tanskalaisilta ja alkuperäiskansoilta – kaikilta ajattelevaisilta, kulkevaisilta ja juurtuvaisilta. Hygge ja siesta tekevät kirjassa seuraa niin kaamokselle, lumelle ja sateelle kuin tyhjyydelle, helteelle ja sylille. Matkasanakirja antaa mahdollisuuksia hiljaisuuteen ja hidastamiseen. Se auttaa tunnustelemaan, mistä kaivatut kokemukset lopulta koostuvat – ja mitä voi tehdä avatakseen niille paljon erilaisia mahdollisuuksia.

”Kuulostelua esiintyy usein ennen merkittävää päätöksentekoa.”

Teoksen toimittajista Soile Veijola on sosiologi ja Janne Säynäjäkangas filosofi. Veijola toimii matkailun kulttuurintutkimuksen professorina Lapin yliopistossa ja Säynäjäkangas politiikan tutkimuksen jatko-opiskelijana Jyväskylän yliopistossa. Muut kirjoittajat ovat australialainen kirjailija-kirjoittamisprofessori David Carlin, rovaniemeläinen
yhteiskuntatieteiden maisteri Janne Honkasilta, Ruotsissa tutkijana työskentelevä matkailun tutkija Emily Höckert, brittiläinen luovien teknologioiden professori Ann Light ja Itä-Suomen yliopiston musiikkitieteen yliopistonlehtori Noora Vikman. Akateemisesta taustastaan huolimatta yleistajuinen,
aforistis-esseistinen ja hauska kirja on kaukana oppineesta kuivakkuudesta.

Kirjan kustantaja on helsinkiläinen ntamo.

Kuva: Tatu Kantomaa