Ohjelmisto

 
 

ke 7.6. klo 10.00-17.00
ojanperän pirtti

Seminaari: Regional collaboration and Northern Identity of Arts

Osana Hiljaisuus-festivaalia järjestetään seminaari alueellisesta yhteistyöstä pohjoisilla alueilla esittävien taiteiden alalla. Seminaarissa kuullaan kokemuksia alueellisista esittävien taiteiden yhteistyöverkostoista ja -hankkeista eri puolilta maailmaa ja pohditaan pohjoisten alueiden erityispiirteitä muun muassa kiertueyhteistyön kannalta. Seminaariin ovat tervetulleita kaikki taide- ja kulttuurialan ammattilaiset sekä muut kiinnostuneet.

Seminaari on osa Hiljaisuus-festivaalin yhteispohjoismaista hanketta, jota on tukenut Pohjoismainen Kulttuuripiste. Seminaari järjestetään englanniksi.

Ilmottauduthan seminaariin etukäteen 5.6.2017 mennessä.

vapaa pääsy

ke 7.6. klo 18.00-21.00
Festivaalin avajaiset
Kaukosen työväentalo

Portmanteau

Kantaesitys (Work-in-progress)

Tarkkaillen tilaan ja kehoihin heijastettuja abstrakteja kuvia suomalainen tanssija ja sirkustaiteilija Mira Ravald ja brasilialainen kuva- ja sirkustaiteilija Luis Sartori do Vale tutkivat, kuinka eri värit, muodot ja äänimaisemat voivat vaikuttaa fyysisen liikkeen luomaan kokemukseen ja tunnelmaan.
Hyödyntäen nykysirkusta, tanssia, musiikkia ja esitystilanteessa toteutettua kuvataidetta Portmanteau tutkii psykologisia periaatteita kuten apopheniaa, joka kuvaa ihmisen universaalia taipumusta etsiä merkityksellisiä muotoja ja kuvioita satunnaisesta aistihavainnoista, tilanteista ja tiedosta.

Konsepti | esiintyjät: Mira Ravald, Luis Sartori do Vale
Valosuunnittelu: Jere Mönkkönen
Musiikki | äänisuunnittelu: Antonio Alemanno
Puvustus: Julia Valle
Tuotanto: WHS (FI)

Kesto: 20 min

liput 10€ / ovelta 15€ (sis. koko avajaisohjelman)

 

ke 7.6. klo 18.00-21.00
Festivaalin avajaiset
Kaukosen työväentalo

Solitude

Kantaesitys (Work-in-progress)

Klarinetisti Lauri Sallisen monitaiteisessa ja moniulotteisessa sooloesityksessä musiikki avautuu tilaan, soittaminen on tanssia ja yksinäinen löytää yhteisön. Koreografi Mikko Hyvösen ohjauksessa musiikki ja muusikon liikkeet kasvavat nykytanssia lähellä olevaksi esitysteokseksi. Säveltäjä Libero Mureddun elektroninen äänisuunnittelu avaa yksiäänisen moniääniseksi ja Teo Lanervan luoma interaktiivinen video saa tilan resonoimaan.

Musiikki: Luciano Berio, Franco Donatoni, Olivier Messiaen, Outi Tarkiainen, Steve Reich
Muusikko, esiintyjä, konsepti: Lauri Sallinen
Koreografia: Mikko Hyvönen
Elektroniikka: Libero Mureddu
Valo- ja videosuunnittelu: Teo Lanerva
Valokuvat: Katri Naukkarinen
Tuotanto: Riikka Thitz

Kesto noin 1 tunti.

liput 10€ / ovelta 15€ (sis. koko avajaisohjelman)

 
 

to 8.6. klo 18
paikka ilmoitetaan myöhemmin

Kwalk

Kallo Collective toteuttaa yhteistyössä Uusinta Ensemblen kanssa esityksellisiä elementtejä sisältävän konsertin  KWALK. Konsertin teemana ovat kohtaamiset ja kohtaamattomuus. KWALK ei kerro tarinaa, vaan kävelee läpi absurdien ja arkipäiväisten tilanteiden. Kolme sanattoman komiikan taitajaa ja kolme muusikkoa luovat tilallista komiikkaa säveltäjä Georges Aperghis'n teosten innoittamana.

Teoksessa esiintyvät kansainvälisesti tunnetun Kallo collectiven fyysisen teatterin ja klovnerian voimakolmikko Kallo, Kurppa ja Monckton, joiden kanssa näyttämöllä nähdään nykymusiikin tehotrio Holmström, Puusaari ja Rautiola Uusinta Ensemblestä. Musiikki koostuu Aperghis'n teoksista ja Uusinta Ensemblen sävellyksistä.  Esiintyjien tuottamat äänet sekä rytmit ovat tärkeässä roolissa tässä teoksessa.

Esiintyjät: Jenni Kallo, Sampo Kurppa, Thomas Monckton
Muusikot: Emil Holmström (piano), Maria Puusaari (viulu) ja Joonatan Rautiola (saksofoni)
Musiikki: Georges Aperghis ja Uusinta Ensemble
Tuotanto: Kallo Collective

Kesto: n. 70 min

Kallo Collective
www.kallocollective.com

Uusinta Ensemble
www.uusintaensemble.fi

liput 20€ / ovelta 25€

to 8.6. klo 16.00
kittilän kirkko

Perko-Perkola

Saksofonisti Jukka Perkon ja gambisti Mikko Perkolan musisoinnissa kohtaavat eri tyylit ja aikakaudet kuulijaa ravisuttavalla tavalla. Kirkkaat 1600-luvun luuttulaulut ja 1900-luvun tunnelmalliset jazz-standardit liimataan yhteen duon omilla sävellyksillä. Tutun ja tuntemattoman, barokin ja nykypäivän, akustisen ja sähköisen väliset vahvat jännitteet luovat tyylillisesti määrittelemättömän kokonaisuuden, joka pitää kuulijat otteessaan konsertin alusta loppuun.

Jukka Perko, saksofonit
Mikko Perkola, gamba ja laulu

liput 10€ / ovelta 15€

 

pe 9.6. klo 17.00
Ojanperän halli

Sivuhenkilöt
Lehmuskallio & Työryhmä 

Nykysirkusproduktio Sivuhenkilöt käsittelee teatterin ja sirkuksen keinoin sitä, miltä tuntuu koskea ja jäädä vaille kosketusta. Esitys vie katsojan tilanteisiin, joissa isoäiti ei osaa käyttäytyä ruokapöydässä, naiselta putoaa jalka, mieheltä häviävät kasvot ja sängynpäädystä roikutaan pää alaspäin.

Sivuhenkilöt varastaa teatterilta tekstinkäytön, henkilöhahmot ja dramaturgisen ajattelun, nykysirkukselta taas kuvallisuuden, absurdiuden ja esiintyjien sirkustaidot. Tuloksena on määritelmiä karkuun juokseva, lumoava esitys.

Sivuhenkilöt-työryhmä koostuu suomalaisista teatteri-, tanssi- ja sirkusalan ammattilaisista. Näyttämöllä on kolme sirkustaiteilijaa ja yksi näyttelijä. Esitys sai ensi-iltansa Helsingissä Suomenlinnan Tenalji von Fersenissä marraskuussa 2016 osana Cirko - Uuden sirkuksen keskuksen What The Cirk? -festivaalia. Esitys elää ja muuttuu uusiin esitystiloihin ja niiden historiaan soluttautuen.

Katso esityksen traileri tästä: https://vimeo.com/199346830

Teksti: Eira Virekoski
Ohjaus: Alma Lehmuskallio
Esityskonsepti: Henna Kaikula, Alma Lehmuskallio, Eira Virekoski
Lavastus ja pukusuunnittelu: Janne Vasama
Äänisuunnittelu: Joonas Outakoski
Valosuunnittelu: Ainu Palmu
Esiintyjät ja kanssasuunnittelijat: Milla Järvinen (ilma-akrobaatti), Henna Kaikula (notkeusakrobaatti-käsilläseisoja), Saku Mäkelä (akrobaatti-tanssija) ja Ulla Raitio (näyttelijä)
Tuotanto: Kaikula, Lehmuskallio ja työryhmä

Esityksen kesto: 70min
Ikäsuositus: +12

www.sivuhenkilot.com

liput 20€ / ovelta 25€

pe 9.6. klo 19.00
kaukosen työväen talo

Kalevala live

Kalevala live -esityskokonaisuus yhdistää taiteilija Reino Niinirannan vuonna 1975 valmistuneet Kalevala-animaatiot sekä kansanmusiikki-progeyhtye Stringpurée Bandin elinvoimaisen instrumentaalimusiikin ainutlaatuiseksi elokuvaelämykseksi sähkökanteleella sävytettynä.

Reino Niinirannan Kalevala-animaatiot ovat oman aikansa moderni ja rohkea tulkinta kansalliseepoksesta. 7-osainen puhtaasti käsityönä toteutettu kollaasianimaatioelokuva on lajissaan taidonnäyte, paitsi teknisesti, myös taiteellisesti. Nyt tämä 16-milliselle filmille kuvattu eepos pääsee uudelleen valkokankaalle, mutta tällä kertaa ääniraidan toteutuksesta vastaa Stringpurée Band – livenä!

Stringpurée Bandin omaleimaisen tyylin peruskivi on Senni Eskelisen 39-kielinen sähkökannel, joka yhdessä sähköbasson (Kalle Ylitalo) ja rumpujen (Niko Votkin) kanssa hallitsee niin eteerisen ja melodisen kansanmusiikin kuin rockin ja progen dynaamisuudenkin. Kalevala live -näytöksessä yhtyettä täydentää akustinen alttoviulu (Juulia Niiniranta). Tästä kokonaisuudesta syntyy poikkeuksellinen, sekä taiteellisesti laadukas ja rohkea elävän musiikin säestämä elokuvaelämys.

Animaatiot: Reino Niiniranta

Muusikot/ Stringpurée Band: Sanni Eskelinen (sähkökannel), Julia Niiniranta (alttoviulu), Niko Votkin (rummut) ja Kalle Ylitalo (sähköbasso)

www.kalevalalive.net

liput 20€ / ovelta 25€

 
Hiljaisuus_2017_ilme_kuva_web.jpg

la 10.6. klo 12 & 15
särestöniemi museo

Perilliset – Monitaiteinen konsertti

Hiljaisuus-festivaalin perinteisessä Särestöniemen konsertissa kohtaavat vanha ja uusi, akustinen ja elektroninen, eurooppalainen ja suomalainen, musiikki ja nykysirkus, syvyys ja korkeus. 1400-luvulla muotonsa saanut vanhan musiikin soitin, nykyaikaisen sellon esi-isä viola da gamba sulautuu live-elektroniikkaan, ja Budapestin sekä Pariisin avantgarde muuttuu suomalaiseksi mielenmaisemaksi säveltäjä Minna Leinosen kantaesityksessä Kahdessa maailmassa eläjät.

Musiikin täyttämässä Särestöniemen galleriassa katseet kääntyvät kohti kattoparruja ja ilma-akrobaatti Heini Koskista. Ateljeessa seuraamme ruotsalaisen notkeusakrobaatti Methinee Wontrakoonin liikettä menneen ja tulevan välillä. Monitaiteinen konsertti syntyy muusikoiden ja sirkustaiteilijoiden yhteistyönä. Konsertin kokonaisuuden ovat koonneet Hiljaisuus-festivaalin taiteelliset johtajat säveltäjä Outi Tarkiainen ja sirkustaiteilija Henna Kaikula.

Esiintyjät:
Heini Koskinen, ilma-akrobatia
Methinee Wongtrakoon, notkeusakrobatia
Maria Puusaari, viulu
Joonatan Rautiola, saksofoni
Lauri Sallinen, klarinetti
Mikko Perkola, viola da gamba, live-elektroniikka
Emil Holmström, piano

Musiikki: mm. Béla Bartók, Minna Leinonen (kantaesitys), Bruno Mantovani

Konsertin kesto: 90 minuuttia

liput 25€ / ovelta 30€

 
 
 

Ohjelmisto täydentyy kevään mittaan. Pidätämme oikeuden muutoksiin.